Beta-alaniinin hyödyt pre-workout juomassa

Beta-alaniinin hyödyt liittyvät pääasiassa sen kykyyn tehostaa suorituskykyä ja kestävyyttä. Tästä syystä beta-alaniini on tärkeä osa pre-workout juomia. Tässä lueteltuna, joitakin beta-alaniinin tunnettuja hyötyjä:

  1. Lisää lihaskestävyyttä: Beta-alaniini pre-workout juomassa auttaa lisäämään lihasten kestävyyttä ja viivästyttämään lihasten väsymistä intensiivisen liikunnan aikana. Tämä johtuu siitä, että beta-alaniini auttaa muodostamaan lihaksiin karnosiinia, joka toimii puskurina lihasten happamuutta vastaan.

  2. Parantaa anaerobista suorituskykyä: Beta-alaniini on erityisen hyödyllinen anaerobisissa suorituksissa, kuten painonnostossa, räjähtävässä voimantuotossa ja intervalliharjoittelussa. Se voi auttaa lisäämään suorituskykyä lyhytaikaisissa, korkeatehoisissa harjoituksissa.

  3. Tehostaa lihasvoiman kehittymistä: Beta-alaniinin käyttö pre-workout juomissa voi edistää lihasvoiman kehittymistä, mikä on tärkeää erityisesti voimaharjoittelua tekeville henkilöille. Parannettu lihaskestävyys ja suorituskyky voivat auttaa harjoittelijaa saavuttamaan parempia tuloksia ja edistymään harjoituksissaan.

  4. Vähentää lihasväsymystä: Koska beta-alaniini auttaa vähentämään lihasten väsymistä, se voi auttaa sinua harjoittelemaan pidempään ja kovempaa. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi pitkäkestoisissa urheilusuorituksissa tai kestävyyslajeissa.

Tärkeää on huomioida, että beta-alaniini vaikuttaa ajan kanssa, koska lihasten karnosiinipitoisuus suurenee ja tätä kautta suurempi suorituskyky paranee. Lihasten karnosiinipitoisuuden on todettu kasvavan 64% neljän viikon aikana. Suositeltu annos beta-alaniinia on n. 3-6g. 

Beta-alaniini voi myös aiheuttaa pientä kihelmöinnin tunnetta iholla sen nauttimisen jälkeen, joka menee kuitenkin nopeasti ohi. Tämä on täysin vaaraton reaktio, eikä tästä kannata huolestua.

On tärkeää huomata, että beta-alaniini on tehokkain lyhytaikaisissa, korkeatehoisissa harjoituksissa. Tästä syystä pre-workout juoma on suosittu lisäravinne ennen kuntosaliharjoittelua tai muuta urheilua, jossa suorituksen yksittäinen pituus on vain maksimissaan joitain minuutteja.

Sen vaikutukset kestävyyssuorituksiin, kuten pitkäkestoiseen juoksuun tai pyöräilyyn, eivät ole yhtä selvät.