Heraproteiini

Hera on maitoproteiini, jota löytyy maidosta ja on yksi sen kahdesta pääproteiinista, toinen on kaseiini. Lisäravinteena heraproteiini on kiistaton kuningas. Mutta miksi?

Heraproteiini on erittäin suosittu ravintolisä urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa sen korkean biologisen arvon ja nopean imeytymisen vuoksi. Se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja sisältää erityisesti runsaasti haaraketjuisia aminohappoja (BCAA). Heraproteiini auttaa palautumisessa ja lihaskasvussa, koska se tarjoaa elimistölle nopeasti hyödynnettävissä olevia proteiineja lihaskudoksen rakentamiseen ja korjaamiseen.

Heraproteiinia voi saada ravinnosta luonnollisesti maitotuotteista, kuten maidosta, juustoista ja jogurteista. Sitä on kuitenkin saatavilla myös lisäravinteena mm. jauheena, jota voidaan sekoittaa veden tai maidon kanssa. Lisäravinteena käytettävän heraproteiinin etuja on matala hiilihydraatti- ja rasvapitoisuus.

On tärkeää kuitenkin huomata, että lisäravinteiden käyttöön tulisi aina liittyä terveelliset elämäntavat, eikä niitä tule käyttää korvaamaan monipuolista ruokavaliota!

Heraproteiinilla on useita hyötyjä, erityisesti urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa.

  1. Lihasproteiinisynteesin eli lihaskasvun parantaminen: Heraproteiini on erittäin nopeasti imeytyvä proteiinilähde, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan lihasproteiinisynteesin parantamiseen. Se tarjoaa elimistölle nopeasti hyödynnettävissä olevia proteiineja lihaskudoksen rakentamiseen ja korjaamiseen, mikä auttaa edistämään lihaskasvua ja palautumista.

  2. Painonhallinta: Heraproteiinilla on erittäin korkea proteiinipitoisuus, mikä auttaa tyydyttämään nälän tunnetta ja pitämään kylläisyyden tunteen pidempään. Se voi auttaa vähentämään ruokahalua ja siten auttaa painonhallinnassa.

  3. Immuunijärjestelmän tuki: Heraproteiinissa on runsaasti immunoglobuliineja, jotka ovat vasta-aineita, jotka auttavat suojaamaan kehoa infektioilta. Heraproteiini voi siten auttaa tukemaan immuunijärjestelmää ja suojaamaan kehoa sairauksilta.

  4. Verensokerin hallinta: Heraproteiinin on havaittu auttavan verensokerin hallinnassa, koska se voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä. Insuliini on hormoni, joka auttaa sokerin imeytymisessä verenkierrosta soluihin, ja heraproteiinin on havaittu auttavan tässä prosessissa.

  5. Luusto: Heraproteiini sisältää kalsiumia ja muita ravinteita, jotka auttavat tukemaan luiden terveyttä. Se voi auttaa vähentämään osteoporoosin riskiä ja parantamaan luuston terveyttä.

Yleisimmät heraproteiinin muodot

Kaksi yleisintä heraproteiinin muotoa: heraproteiinikonsentraatti ja heraproteiini-isolaatti.

  1. Heraproteiinikonsentraatti sisältää noin 70-80% proteiinia ja pieniä määriä rasvaa ja hiilihydraatteja. Se on edullisempaa kuin muut heraproteiinilajit, ja se sisältää myös muita ravinteita, kuten kalsiumia ja immunoglobuliineja.

  2. Heraproteiini-isolaatti on puhdistettua heraproteiinia, joka sisältää yli 90% proteiinia ja vain vähän rasvaa ja hiilihydraatteja. Se on kalliimpaa kuin heraproteiinikonsentraatti, mutta se sopii paremmin niille, jotka etsivät vähärasvaista ja hiilihydraattipitoista proteiinilähdettä. Heraproteiini-isolaatti sopiikin erinomaiseksi vaihtoehdoksi palautumiseen treenin jälkeen nautittavaksi juomaksi

Heraproteiinin käyttö

Heraproteiinilisää voidaan ottaa esimerkiksi seuraavasti:

  • Sekoita heraproteiinijauhe veteen, maitoon tai mehuun ja nauti sitä harjoittelun jälkeen.
  • Voit käyttää heraproteiinia myös välipalana
  • Lisää heraproteiinijauhetta ruokiin, kuten puuroihin, smoothieen, jogurtteihin, pannukakkuihin ja muihin leivonnaisiin.

https://hackberry.fi/collections/proteiinit