Kaakaojauhe vai kaakaojauhe

Moni on varmasti kuullut, että tumma kaakao ja suklaa voi edistää terveyttä. Mutta, jotta saisi kaikki terveyttä edistävät kaakaon vaikutukset hyödynnettyä, tulisi kaakaon olla myös hellästi käsiteltyä. Tämä ei valitettavasti monienkaan tuotteiden kohdalla toteudu ja siksi kuluttajan pitäisikin osata valita hyllyltä oikeanlainen tuote. Tästä syystä suosittelemmekin nauttimaan kaakaon luonnollisena kaakaojauheena tai kaakaonibsien muodossa.

Millaisia kaakaojauheita kaupan hyllyillä on?

Kauppojen hyllyiltä löytyy monia leivontaan tarkoitettuja tummia kaakaojauheita, mutta nämä eivät yleensä täytä näitä kriteerejä eikä niiden ole tarkoituskaan, koska ne on tarkoitettu esimerkiksi leivontaan ja tavoitteena on saada vain mahdollisemman hyvä maku. Tästä syystä useimmat niistä on alkaloitu sekä paahdettu. Alkaloinnin tarkoitus on saada kaakaojauheen kitkeryyttä poistettua. Valitettavasti tämä käsittely tuhoaa myös suuren osan kaakaon terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

Riippuen valmistustavasta, niin arviot flavonoidien tuhosta voivat olla jopa 60-90 prosentin luokkaa. Varsinkin suklaan valmistusprosessia käytetään alkaloituja kaakaojauheita ja lisäksi korkea lämpötila tuhoaa kaakaon terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Itse asiassa paahtaminen myös käynnistää maillardin reaktion, jossa muodostuu suklaalle ominaisia makuja ja ruskea väri. Tästä syystä käsittelemätön kaakaojauhe on vaaleampaa kuin käsitelty.

Mistä sitten tiedät, onko kaupan hyllyn kaakaojauhe alkaloitu? Kun katsot paketin ainesosaluetteloa, sieltä ei pitäisi löytyä muuta kuin 100% kaakaojauhe. Alkalointi löytyy tuoteselosteesta esim. koodilla E502 eli kaliumkarbonaatti. Tuttavallisesti tunnetaan myös nimellä potaska. Kaliumkarbonaatti ei ole ihmiselle vaarallista, mutta antioksidantit tästä eivät pidä. Alkaliagenttina voidaan käyttää myös jotain seuraavista yksin tai yhdessä: kaliumhydroksidi, kaliumkarbonaatti, natriumhydroksidi, natriumkarbonaatti, natriumbikarbonaatti, ammoniumvetykarbonaatti tai ammoniumhydroksidi.

Mitä kaakao sisältää?

Käsittelemätön kaakaojauhe sisältää mm. katekiineja ja proantosyaaneja, jotka ovat flavonoideja ja toimivat vahvoina antioksidantteina. Parhaimmat kaakaojauheet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka vaikuttavat terveyteen positiivisesti. Kaakaojauhe sisältää myös runsaasti mineraaleja, kuten magnesiumia. Siksi luonnollinen kaakaojauhe onkin erinomainen lisä esimerkiksi rahkojen, jogurttien ja puurojen joukkoon. Tumman alkalisoimattoman ja hellästi käsitellyn kaakaojauheen antioksidanttipitoisuudet saattavat olla jopa 2-10 kertaa suuremmat kuin käsitellyn suklaan tai kaakaojauheen.

Hackberryn kaakaojauhe

Hackberryn kaakaojauhe on luonnollinen ja hellästi käsitelty luomu kaakaojauhe, jossa  terveyttä tukevat ominaisuudet on säilytetty. Kaakaojauheemme sisältää ainoastaan 100% luomukaakaota.
Kohtuus kuitenkin kaikessa ja suositeltu määrä luonnollista kaakaojauhetta on n. 20-30g päivässä.